Alla ska med – alla dagar

image

Under en dag som internationella kvinnodagen är det extra känsligt att säga att jämställdhet är en del av det jämlika samhälle vi eftersträvar. Vi ska alla ha samma rättigheter enligt de lagar och konventioner vi eftersträvar att följa i Sverige – vad innebär det då, att vi ska sluta prata jämställdhet? Nej, det menar jag inte, däremot vill jag att vi vidgar vår debatt att inkludera allas lika rättigheter och om ni undrar vem jag menar med alla så läs Diskrimineringslagens definition kap 1 § 1, jag menar verkligen alla – utan att särskilja någon – hur jobbigt det än är. Jag ser att vi har ett stort behov som människor att gruppera, kategorisera och generalisera för att förstå och kunna ta fram lösningar vilket är bra för att vi ska driva en utveckling framåt – men jag menar verkligen alla när jag säger att alla ska med!

Som förälder till barn med särskilda behov ställs detta på sin spetts vid olika tillfällen – ett är måndag morgon. Alla föräldrar förstår vad jag menar som haft en tid att passa samtidigt som lunchlådan ska fyllas (och gärna packas ner också), träningskläder som ska passa (alla barnen) och ska ner i rätt väska samtidigt som du själv ska komma ihåg presentationen som ska göras om några timmar – och då bestämmer sig det särskilda barnet (och det kan vara med eller utan speciella behov, jag vet) att utlösa en käpp i hjulet! Det är många morgnar i denna situation som jag tänkt att – ”Nu får det räcka (ni känner säkert igen känslan)!” och en dag när det var riktigt kinkigt och det kämpades på alla håll för att viljor skulle utredas och lösas utifrån ett omöjligt läge, så ljuder en klar stämma från ett av syskonen:

– Mamma, alla ska med!

Då brast det för mig – så klart ska alla med men utifrån SINA förutsättningar (vilket jag tror vi glömmer i debatter men även i vardagssituationer) – och genom svett, skratt och tårar så började vi om igen. Än idag, ca 10 år senare, använder vi oss av denna händelse när det ifrågasätts om verkligen alla ska med på samma villkor, och det vi landar i – hur jobbigt det än är – så ska alla med, fastän kanske inte på samma sätt och samma väg och vi kanske t.o.m. kommer fram senare.

Föräldrar till barn med särskilda och speciella behov vet att världen är inte rättvis, man stöter på patrull när det gäller just allas lika rättigheter och möjligheter, och behöver kämpa lite extra för just dessa barn. Det är alla föräldrars rätt och skyldighet att företräda sina barn på förskolan, i skolan, i föreningar med allt vad det innebär praktiskt, demokratiskt och inte minst socialt – då får en dag som idag bli en del av en för mig större fråga och det är en fråga om jämlikhet för alla. Det är en fråga där normer kan förändras men tenderar att stelna och bli omoderna om de inte ifrågasätts på nytt. Därför tycker jag att vi ska belysa och bekämpa ojämlikheten, där ojämställdheten är en del av diskussionen, och det inte bara under en dag utan varje dag – även måndags morgnar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s