KKB – en inte enkel fråga

image

Med avseende på de uttalanden som varit i media av Kävlinges moderater om en utförsäljning av delar av KKBs bestånd, ställer vi (S) oss frågan om det är början på en utförsäljning av hela KKB?

Vi ser med oro att kommunala bostadsbolag blir utsålda till privata aktörer. KKB är idag ett välskött bolag och har varit det under en längre tid, med en bredd av äldre respektive nybyggda fastigheter som vi vill behålla inom KKB.

På måndag den 4 april ska beslut tas i kommunfullmäktige om en nybildning av en bolagskoncern, där det ska vara ett moderbolag KKF (Kävlinge kommunala fastighetsbolag), med två dotterbolag KKB (Kävlinge kommunala bostadsbolag) och KKL (Kävlinge kommunala lokalbolag). KKF är det övergripande koncernbolaget och ska inte bedriva någon verksamhet. KKB ska bli ett renodlat bostadsbolag. KKL ska bli ett renodlat fastighetsbolag med fastigheter med kommunal verksamhet.

Vårt förslag är att vi följer det beslut vi ska ta, att använda den bolagskoncern vi nu tar beslut på genom att sälja verksamhetsfastigheter som KKB äger till KKL, för att frigöra och få medel att bygga nya fastigheter. Istället för att sälja hyresfastigheter så finns det verksamhetsfastigheter som KKB äger som exempelvis Kullagården som skulle kunna säljas av KKB till KKL (allt i enlighet med förslaget av koncernbildningen) för att få finansiering till att fortsätta byggandet av hyreslägenheter.

Utöver den finansiella frågan så ser vi även ett problem med kravet på den tilltänkta köparen från säljaren av fastigheter, dvs hur ska KKB kunna ställa motkrav på en privat aktör för att få dem att köpa fastigheter med motkrav på att nya fastigheter ska byggas inom kommunen? Hur ska KKB kunna fastställa att det uppfylls? Man kan även fråga sig var det ska bygga då kommunen inte har någon mark att anvisa. Vill påminna om att fd Scan-området ägs av just en privat aktör, och inte kommunen.

Hyresgästerna i KKB har även de mandat att säga vad de tycker i frågan i enlighet med KKBs boendeinflytande. Många har valt KKB just för att det är ett kommunalt bolag med den trygghet som det bör innebära. Vi vill värna om att hyresgästerna får förbli hyresgäster, och att deras boende inte blir sålt till en privat aktör som renoverar för att kunna höja hyrorna på deras boende.

Vi ser utifrån detta ingen anledning till att det behövs säljas ut något av KKBs hyresfastigheter för att få ekonomi till att fortsätta bygga för att uppnå den integration som moderaterna föreslår. Vi hade även hoppats på en lösning inom en kortare period från de styrande partierna i kommunen när det gäller integrationen, eftersom de nyanlända blir placerade from nu, och inte om några år.

Moderaterna vill sälja 500 KKB-lägenheter

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s