4 generationer kvinnor

image

Mitt Sverige är väldigt (av)långt. Jag står med en fot i söder (Malmö-trakten) och en fot i norr (Norrlandskusten), för jag tillhör de som har två geografiska områden som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Vi är många som har det och jag har det genom arv och giftemål. Ett tag i livet tyckte jag det var jobbigt för jag tyckte jag stred för de olika regionernas för- och nackdelar var jag än var. Idag ser jag att det bara berikar min förståelse för det unika som varje plats har.

Exempelvis – jag blir glad av:

Rapsfält lysande gula – tallskog med svag vind
Sill och nypotatis – surströmming och klämma
Kavring (till sillen) – mjukkaka (med rökt falukorv)
Kajkant i stan – älv (gärna en fors)
Nylagd asfalt – nyskrapad landsväg
Kräftor (ute) – palt (inne)

Jag har precis haft möjligheten att få vara med om ett unikt möte där vi är representerad från norr och söder – där olikheter definitivt märks men även likheterna (vi är ju släkt också) ! Vi är fyra generationer kvinnor som möttes där vår äldsta är fast boende i norra Sverige, näst äldst var den som flyttade söderut, jag själv (näst yngst 😃 då) är uppfödd i söder med många ledigheter spenderade i norr, och så den yngsta som nu börjar få smak på ytterligare ett område!

Våra diskussioner kretsar ofta kring olikheterna i väder och natur men även mat – som när smakar en kopp kaffe som bäst?

Måndagsmorgon? Det är väl jag det ..

I den italienska kaffebaren? Här pyser gammelmormor rejält …

Termoskaffe på mc-utflykt? Yngsta dottern skrattar …

Till lördagsbrunchen? Många frågetecken kring själva konceptet från de äldre …

Kokkaffe? Nu tar diskussionen en annan vändning – för vad finns det för annat kaffe som smakar bättre … Alternativen är många men vi närmar oss egentligen vad det hela handlar om – att det är egentligen sällskapet som är det avgörande 😊

Över en kopp kaffe avhandlas det mesta: politik, ställningstaganden stora som små i privatlivet som i arbetslivet och föreningslivet, avsluta en dag eller påbörja en dag eller bara en paus i livet!

Och sen har vi de som dricker te utav oss – och diskussionen tar ny fart – för min del med en kopp kaffe 😃 och jag är så otroligt tacksam över att få ta del av de olikheter som vi människor har – oavsett var vi bor, föredrar att äta eller dricka, vilket språk eller dialekt vi har (i detta fall skånska och pitemål) och hade önskat att fler både fick ta del av det samt även uppskattat den erfarenheten som det verkligen är. Idag har vi många i Sverige med en mångfald av upplevelser med sig som kanske skulle uppskatta en pratstund över en kopp kaffe – även om kommunikationen får ske med tecken, kroppsspråk, tolk, missförstånd (men även samförstånd) och en massa skratt – det är väl värt det! Och vem säger nej till en kopp kaffe även om man föredrar olika smaker eller t.o.m te (jodå det kan funka – 6 år i England sätter sina spår) – för det handlade ju om sällskapet, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s