Vad är väl ett bad eller två?

img_4995

Ja, vad är väl ett bad eller två? Det är inte en mänsklig rättighet, men däremot kan det vara grunden för det föreningsliv som finns i en kommun. Aspirerar man som kommun på att bli Skånes bästa boendekommun så förpliktigar det också – och det inte bara med bostäder.

Just nu pågår många diskussioner inom förvaltning, föreningar, partier och argument vänds och vrids på. Vad är rätt? Vilka pengar handlar det om? Banlängder? Placering? Antal? Inriktning?

I andra vågskålen har vi den övriga kommunala verksamheten med allt vad det innebär i form av barn- och äldreomsorg, utbildning, fritidsgårdar, ekonomiskt bistånd mm – hur kan vi göra en bedömning utan att ta in det i beräkningarna eller att någon känner sig förbigången? Först handlar det om vad kommunen måste göra enligt lag, men sedan är det även den biten som är kommunens egna värde – det som berikar kommunen och det som dess invånare efterfrågar.

Vi är nu på väg att ta ett sådant beslut som inte är lagstadgat på något sätt, men som är en del av den drivkraft som finns i Kävlinge bland de föreningar som vi har. Vi måste nu ta ett beslut om hur vi ska göra när det gäller våra bad i kommunen – det är bara så. Situationen är akut och vi kan inte vänta längre om vi inte ska stå utan bad om några år.

Vi socialdemokrater vill att man snarast börjar projekteringen av att bygga ett familjebad i Kävlinge, för att sedan anlägga ett föreningsbad i Löddeköpinge. Vår plan som vi kämpar för är att man bygger två bad i Kävlinge kommun. Vi ser att man för ungefär samma pengar kan få till två bad och att det finns billigare sätt att bygga än vad konsulten i rapporten visar på. Men vi måste då acceptera ett annat materialval, ha en inrikting på simning, ha det nödvändigaste av kringytor, och att de två baden kompletterar varandra med sina innehåll.

Vi är medvetna om att vi socialdemokrater stoppade den politiska beslutsprocessen när det första förslaget presenterades, förvirring utbröt och röster höjdes, vilket i sig startade en process där både förväntningar men även besvikelser uttalades – och det får vi givetvis ta på oss. Vi socialdemokrater såg speciellt två saker som påverkade vårt agerande, det första var att föreningarna var inte delaktiga i processen från början vilket har påverkat diskussionen om kapaciteten, och det andra var att de västra delarna av kommunen inte var med i planeringen.

Varför har vi då hamnat i denna ståndpunkt? För det första har vi haft två bad i kommunen en längre tid, och vi tror inte att det är positivt att ta bort något som vi ser är en del av Kävlinge kommun. För det andra är tillgången till bad en del av vår svenska välfärd och dess utveckling, det har inte alltid varit en självklarhet med tillgång till bad. Idag ser vi att bad i dess olika former gynnar vårt föreningsliv, välbefinnande, hälsa, simkunnighet, rehabilitering och babysim, vilket vi vill fortsätta se vara en del av kommunens attraktionskraft som en bra boendekommun.

Varför ett familjebad i Kävlinge? Det är vår huvudort, och kommunen behöver visa sitt engagemang och intresse för att på så sätt höja attraktionskraften på Stationsstaden för att initiera och utveckla byggandet av bostäder.

Varför ett föreningsbad i Löddeköpinge? I Löddeköpinge behöver vi en simhall för att gynna de boende och föreningslivet i västra delarna av kommunen. Vi ser att en hälsoprofil håller på att utvecklas inom Löddeköpinge och då passar ett bad bra.

Vi socialdemokrater kommer även att yrka på att ett nytt bad i Löddeköpinge ska stå klart innan vi blir tvingade att stänga det gamla.

En reaktion till “Vad är väl ett bad eller två?

Lämna en kommentar