Avslag – igen

cropped-image.jpeg

Vi borde vara vana nu – att Kvintetten (M, L, C, Kd och Mp) i Kävlinge avslår våra (S)-förslag, men finns det verkligen inget intresse från de styrande partierna för att utveckla den kommunala verksamheten? Måste all verksamhet privatiseras och våra skattemedel gå till vinstdrivande företag? Den här frågan om vinst i välfärden är något annat än vad jag lägger fokus på här, för nu handlar det om en grupp invånare i vår kommun som vi anser inte ska hamna i ett utanförskap efter genomgången skolutbildning. Vi har två verksamheter inom den kommunala verksamheten som med fördel skulle kunna arbeta tillsammans, bara vi politiker ger dem möjligheten.

Vi läser på Kävlinge kommuns webbsida om den dagliga verksamheten:

”Syftet med daglig verksamheten är att ge varje individ möjligheten att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Den dagliga verksamheten skall vara anpassad efter den enskilde personens behov, förmåga, önskemål och intressen och därför finns det många olika typer av daglig verksamhet.”

Detta är något som vi socialdemokrater vill se att det får utvecklas. Inom kommunens verksamhet finns exempelvis Uppdragstjänst som visar att de har förmåga och förståelse för vad som krävs för att komma in på arbetsmarknaden när det ser svårt ut för en person. Även om Uppdragstjänst idag riktar sig till en annan grupp än daglig verksamhet, så finns behovet hos denna grupp inom LSS att få utföra riktiga arbetsuppgifter, utan att behöva mäta sig med andra som har full arbetsförmåga. Detta skulle vi vilja se att Uppdragstjänst får i uppdrag att utveckla sin kompetens inom i samarbete med arbetskonsulenterna inom daglig verksamhet.

Vi vill se att den dagliga verksamheten får möjligheter till att hitta nya nischer och utveckla sin verksamhet utifrån brukarnas intressen och där arbetsuppgifterna är individanpassade. Det behövs kunskap om vad funktionsnedsättningar innebär för att kunna förklara för samt skapa intresse hos företagare och potentiella arbetsgivare, vilket finns inom dagens ordinarie daglig verksamhet. Det behövs även en organisation inom kommunen för att ta tillvara på de företagare som är intresserade av att ge denna grupp människor en chans till arbete, vilket Uppdragstjänst visat prov på. Vi vill se ett utvecklat samarbete mellan ansvariga nämnder.

Daglig verksamhet är brukarnas arbetsplats och ska ingå i kommunens satsning på att vara en attraktiv arbetsgivare. Låt oss då även göra en satsning på det.

Vi (S) föreslog idag på kommunstyrelsens möte att Uppdragstjänst skulle få ett uppdrag att i samarbete med daglig verksamhet utreda möjligheten att utveckla en verksamhet inom daglig verksamhet LSS, i linje med den verksamhet som Uppdragstjänst driver idag. Men det fick vi avslag på – av alla andra partier närvarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s