Tankar kring ranking om skolan

image

Så har vi fått resultatet av SKL:s Öppna jämförelser om skolan.

År 2011, efter en väldigt turbulent tid inom en av de kommunala skolorna, bestämde man i Kävlinge kommun att starta utvecklingsprojektet Framtidens skola. Målet med satsningen var att vara bland de 20 bästa skolkommunerna enligt SKL:s ranking Öppna jämförelser efter fem år.

I Öppna jämförelser för grundskola kan du jämföra resultat och resursindikatorer på kommunnivå. Skolans resultat beskrivs utifrån betyg i årskurs 6 och 9, ämnesprov i årskurs 3 och resurserna utifrån uppgifter om kostnader och personal (från SKL:s webb).

Några reflektioner om detta är på sin plats. Man kan säga vad man vill om rankingar och vända och vrida på siffror men beräkningsgrunderna är detsamma för alla. Kävlinge kommun ligger på plats 51 (för år 2015/2016), vilket är en bit ifrån målet på att vara bland de 20 bästa. Frågan man bör ställa sig är om det har varit en realistisk målsättning med hänsyn till de resurser vi varit beredda att satsa?

Personalen inom skolan har gjort ett bra jobb med hänsyn till förutsättningarna som getts. Vi i (S) har under flera år haft förslag om att tillföra mer pengar till skolorna, vilket vi tror hade fört oss närmare målet. Detta har tyvärr blivit nerröstat av samtliga partier förutom V.

Nu är vi framme vid tidpunkten då denna satsning på att ta oss upp bland de 20 bästa är till ända. Detta får inte betyda att vi sänker målsättningen, utan i stället mana till förnyade satsningar på skolan. Det finns många stenar att vända på, bland annat elevhälsan. Vi tycker det är tid att se över hur vi kan använda elevhälsan på ett mer effektivt sätt i arbetet med att alla elever ska nå målen.

Vi står inför stora investeringar i nya lokaler för förskolan och skolan, vilket kommer påverka rankingen negativt märkligt nog, men vi tror att om vi inte ska sjunka vidare så måste de elever som behöver få insatser få dem så tidigt som möjligt. Ett sätt som vi tror på är att knyta ett elevhälsoteam närmre den dagliga verksamheten ute på skolorna. Vi tror att det är en god investering, och om inte annat så gagnar det våra elever vilket är huvudsaken! Man kan ju snegla på det goda resultatet som Ockelbo fick (årets bästa skolkommun 2016) med just tidiga insatser och prioriterat elevhälsoarbete – även om ranking inte är allt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s