Kör försiktigt i helgen

cropped-img_0155.jpg

Beteendet hos oss bilister kommer säkert att ändras framöver. Det finns långt framskridna tekniska lösningar för förarlösa bilar, vilket skulle ge en säkrare trafiksituation då varken känslor eller mobiltelefoner skulle störa uppmärksamheten. Men vad gör vi fram tills dess?

Att vi som pendlar inte kommer fram löser sig, oavsett om det är att komma fram försent och göra arbetskollegor/chef förargade eller får ta en annan väg, men jag blir riktigt illa berörd ända in i benmärgen när jag läser om blåljus som inte kommer fram på larm pga anledningar som exempelvis trafikstockning eller att de inte blir framsläppta av annan anledning. Blåljusen ska förvisso till sitt arbete (oavsett om det är på motorvägen eller någon annanstans) men deras arbetsuppgift är att rädda liv akut så de kör inte vanliga fordon och kan inte komma för sent – det handlar om sekunder, och vi medtrafikanter behöver samarbeta, både genom att använda kollektiva transportmedel där det går men även genom vårt beteende på vägen.

När trafiken på E6:an står still, inte helt ovanligt mellan Helsingborg och Malmö under rusningstrafik, så är möjligheten till att ge plats för utryckningsfordon helt klart begränsad. I en motion till riksdagen (2016/17:1656) och sedan i en artikel i Expressen (9 december 2016) skriver två av våra skånska riksdagsmän Niklas Karlsson (s) och Per-Arne Håkansson (s) om behovet av att bygga ut E6 genom Skåne till en trefilig motorväg på flera avsnitt, vilket uppmärksammas i en artikel av moderata regionråd i Region Skåne (Expressen 13 december 2016).

Som alla skribenterna konstaterar så går inte en utbyggnation av motorvägen emot en satsning på kollektivtrafik, varken spårbunden eller ex superbussar.

Med tanke på arbetet med framtagandet av den nu antagna strukturplanen för MalmöLundregionen (Malmö, Lund, Burlöv, Eslöv, Höör, Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Trelleborg och Vellinge) där alla partier fick förhandla för att kunna komma fram till en gemensam satsning som vi alla kunde stå bakom – så ska det bli intressant i kommande diskussioner på nationell nivå, både inom mitt eget parti men även om oppositionen i riksdagen kommer att stödja motionen. Även inom moderaterna är det skillnad på prioriteringar om man bor i Stockholm eller är baserad i Skåne.

Allt handlar om att vi ska kunna leva tillsammans utan allt för stor osämja oavsett partitillhörighet – vilket blir särskilt märkbart i en region som växer och som det satsas på för att vi ska bli fler. Det vi vet, vi utmed motorvägarna i Skåne i alla fall, är att om det inte blir en satsning på vägar och spår inom Öresundsregionen så kommer vi varken att uppnå ”… en minskning av köer, olyckor samt trängsel eller kunna bo kvar, jobba kvar eller göra den efterlängtade nystarten”, och vår del av E6:an kommer att fortsätta stå still – även för kollektivtrafiken …

http://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/e6an-maste-byggas-ut-i-vastra-skane/

http://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/skane-behover-motortrafiken/

https://data.riksdagen.se/fil/B46D8402-8497-4FD3-9C44-15220B9C6F97

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s