Var ska våra äldre bo?

img_5931

Kön till Kävlinge kommuns äldreboende har mer än fördubblats från 2015 till 2016!
Nu är det med all rätt fokus på äldreboendet, så kallat särskilt boende, i Kävlinge kommun.

Väntetiden för plats i äldreboende har fördubblats inom Kävlinge kommun mellan 2015 och 2016 – från 51 till 121 dagar. Det ska jämföras med andra delar av landet där man i genomsnitt får vänta i 55 dagar. Enligt lagen ska en kommun erbjuda plats på ett äldreboende inom 90 dagar.

Hur kan det ha blivit så?

Målet är och har varit att få socialnämndens budget i balans! Givetvis ska fokus vara på budgeten, men ska det gå före omsorgen om de äldre och deras möjligheter till boenden? Vi kan förstå att de styrande i Kvintetten (M, L, C, Kd och Mp) är glada för att det gick att få ner det stora budgetöverskottet, men ska det verkligen vara på bekostnad av våra äldre? Vi socialdemokrater har under flera år velat tillföra socialnämnden medel, men fått avslag från de styrande.

Kvintetten i Kävlinge kommun har beslutat om LOV (lagen om valfrihet) inom särskilt boende. Det vi ser som ett resultat av det är att kommunen inte planerar att bygga fler äldreboenden.

Det som sker nu är att ett privat vårdbolag har börjat bygga ett nytt äldreboende i Kävlinge. Detta bygge kommer inte att stå klart förrän år 2018. En redan lång väntetid till äldreboende kommer därför bara att bli ännu längre. Den provisoriska lösningen som tidigare togs fram för att lösa det akuta behovet stoppades, med motivationen att bygget i Löddeköpinge skulle skyndas på. Det hände dock inget. Kan anledningen vara att borgarna ville skapa en marknad för en privat utförare?

Att anta LOV inom särskilt boende och tillåta en privat aktör lösa situationen är ett sätt som vi socialdemokraterna är emot och tar avstånd ifrån.

Vi socialdemokrater hade hellre sett att det byggdes ett nytt äldreboende på Möllebacken i Löddeköpinge, där kommunen stått för utförandet och på så sätt bidragit till en stabilitet för våra kommuninnevånare i de västra delarna av kommunen. Tomten har varit byggklar länge. En förtätning och utbyggnation av Kullagården hade försörjt de östra delarna med fler äldreboenden. Med rätt vilja hade här redan varit ett nytt äldreboende i kommunal regi och därmed minskade köer.

Där vi socialdemokrater vill ta ansvar för planeringen av de äldres behov genom att färdigställa byggen samt anställa, låter Kvintetten externa entreprenörer ta över den processen. Har vi verkligen tid och råd att vänta in att privata vårdbolag löser kommunens ansvar för de äldre?

Undertecknat

Kävlinge 2017-02-10

Gunni Gustafsson Nilsson (S)
2:e vice ordförande socialnämnden Kävlinge

Gunilla Tornqvist (S)
Ledamot socialnämnden Kävlinge

https://www.e-pages.dk/skanskadagblad/3395/article/538448/12/2/render/?token=dcc0d05e73b76d038701792e8caf5772

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s