Jämställdhet a la Victor

IMG_0237

På självaste kvinnodagen är Victor och jag hemma själva pga förkylning, men det hejdar inte en god fika när resten av familjen har lämnat huset.

Victor har dukat fram när jag kommer till köket. Lika för båda; ägg, kopp, glas, knivar, smör, pålägg, juice och en kopp till mitt kaffe. Snyggt framlagt, fin symmetri och lite extra godsaker än en vanlig frukost. Jag blir glad, det känns skönt att få lite extra uppmärksamhet. Victor är glad och myser medan han plockar fram och berättar hur det ska vara. Victor ber om hjälp med sitt ägg, vi gör en gemensam insats. Vi äter under tystnad. Victor har lagt fram tidningen så att jag kan läsa den. Han hämtar även min mobil eftersom den ”brummar”, så att jag kan kolla vad det är.

Men var kommer då jämställdheten in kanske någon undrar? Det var ju jag (som mamma) som fick mest service (av min son), även om det var på självaste kvinnodagen. Victor är totalt omedveten om att det finns något som kallas för internationella kvinnodagen och att den skulle infalla just idag. Det Victor vet är att man ska vara snäll mot varandra, oavsett vem du är och vilken dag det är. Han är dock medveten (kanske lite väl mycket) om att vi alla ska hjälpa till, efter förmåga. Så vad innebär det? Jo, jag fick ju plocka undan … och gå ut med soporna … och torka av bordet … allt efter direktiv från herrn själv. Ett givande och tagande, och med en stor självklarhet från Victor.

Jag tror det fungerar så här – lite förenklat – för Victor. Du får den service du förtjänar, oavsett vem du är, typ utifrån devisen; om du hjälper mig, så hjälper jag dig och tillsammans så fixar vi. Är inte det jämställdhet?!

Och Victors lösning är inte helt fel, speciellt med tanke på dagens fokus. Vi måste alla bidra – och gör vi det tillsammans så blir det trevligare.

Skulle det vara så lätt – om vi förenklar konceptet jämställdhet? Vi ser statistik som visar på motsatsen, inom många områden går det långsamt framåt, ibland går det även bakåt. Vi läser om lönesättningar som är satta pga kön och inte kompetens, i budgetsammanhang ser vi kvinnofrågor som en kostnad och inte en rättighet, kvinnokarriärer som blir ifrågasatta utifrån möjligheten till graviditet och föräldraledighet, och förlossningsvården ses fortfarande inte som livsnödvändigt. Jag vet att jämställdhet är likhet mellan könen, och att i rättvisans namn ska vi även se till de orättvisor som finns för män, men just idag blir det svårt för vi har en historia som visar på kvinnornas eftersläp i så många frågor där män har varit privilegierade.

Vi har kommit långt i dagens Sverige – ett av bevisen var min frukost idag som aldrig hade hänt för 50 år sedan (av förvisso fler anledningar) – men vi är inte i mål än eftersom vi fortfarande ser människor som inte ens får det de har laglig rätt till; sjukvård, lönenivå, inflytande och respekt. För det jag ser, är att vi har mer än jämställdhet att kämpa för. Vi är inte klara med jämlikhet för alla heller! Den ökande individualismen bidrar inte. Så jag får nog allt vackert avsluta mitt kaffe och ge mig ut och demonstrera 🌹

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s