Våra kommunalare

IMG_0287
”En dusch – så att du luktar gott!”

Det ansågs behövas för en vårdtagare inför den stora flytten som skulle ske samma dag – från det egna boendet till ett särskilt boende. För att ge en bra start och en god känsla – och för att ge ett gott intryck.

Under bestyren kommer en lite sävlig fundering från vårdtagaren:

”Hur kan man vilja arbeta med en sån som jag?”

”För att det är underbart!” kommer det snabba och helt självklara svaret.

Jag blir faktiskt helt tagen. För mig – som i ärlighetens namn brukar börja min dag lite senare – är detta en väldigt tidig morgonkonversation. Och så innehåller den en sådan filosofisk fråga och ett sådant medmänskligt svar.

Kommunal i Kävlinge hade för några veckor sedan frågat mig om jag ville gå vid sidan av en av deras medlemmar inom äldreomsorgen. Så klart! Ingen tvekan – och idag så var det dags. För mig kan facklig-politisk samverkan ske på olika sätt – allt från diskussioner till verksamhetsbesök – och som kommunpolitiker är det en ovärderlig källa av information.

Det jag tar med mig är den otroligt positiva inställningen hos personalen! Fastän vi pratade tidsbrist, sjuktal, svårigheten att hitta personal, personalströmning i relation till lönenivåer, arbetsmiljökrav och organisationsförändringar – så vill man göra en så bra insats som möjligt! Och vilken insats de gör – men hur länge orkar vår personal?!

Det jag tidigt i morse trodde var en engångsföreteelse fick jag se upprepa sig flera gånger under dagen då jag var med. Oavsett försening i schemat, dokumentationskrav, larm, omläggning av turer, avsaknad av personal – så fanns den där. Stunden som vi alla skulle vilja få – att någon ser dig och bekräftar dig. Så jag förstår precis vad det är som vårdtagarna menar när de sa att ”De är så duktiga!”.

Men jag förstår precis lika väl när de säger ”Men de måste få mer tid!” – och det är den sista kommentaren som gnager hos mig fortfarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s