Vem styr i Kävlinge?

IMG_7166
Vattentornet i Kävlinge

Ja, inte är det jag i alla fall – eller?!

Att vara i politisk opposition kräver sin förklaring. Många tror att om man är politiker, oavsett position, så bestämmer man. Men så är det inte – tro mig.

I Kävlinge kommun blev moderaterna det största partiet med 15 mandat, och vi socialdemokrater det andra största partiet med 14 mandat. Mandaten är fördelade utifrån antal röster och de 49 platser som vi har i kommunfullmäktige. Mandat = plats i kommunfullmäktige, och ju fler desto bättre. Enkelt. Men det största partiet fick inte egen majoritet, vilket krävs för att driva den egna politiken.

I teorin kunde vi andra göra ett deal med konsekvensen att vi hade röstat ner alla förslag som det största partiet hade lagt fram, exempelvis fördelningen av ordförandeposterna. En sådan situation vill ingen ha, så efter valresultatet stod klart landade förhandlingar i att M, L, C, Kd och Mp slog ihop sina mandat i en Kvintett (15+5+3+1+3=27), vilket blir en majoritet – och som då resulterar i att de har en majoritet i alla nämnder. I praktiken betyder det att de med majoritet får igenom alla sina förslag, oavsett vad oppositionen tycker.

Även om kommunstyrelsens presidium (bestående av en moderat ordförande, och en liberal och en centerpartist som 1:a respektive 2:a viceordförande, och mig som 3:e viceordförande) diskuterar och lägger riktlinjer så är majoriteten 3-1. Precis som i alla nämnder är det förslaget som får majoritet som blir det gällande, utan att oppositionens åsikt märks.

Då blir det märkligt både när kommuninvånare tror att jag kan påverka utfallet, men även när moderaterna vill ha vårt stöd! Vill man som kommuninvånare ha en förändring, kanske man även vill se att nuvarande opposition ska påverka, då måste man rösta annorlunda i nästa val!

/Catrin Tufvesson
Partiföreträdare för Socialdemokraterna i Kävlinge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s