Sommarledighet och bad

 

IMG_7889

”Va? Ska de ta bort sommarledigheten också i sin spariver!!

Vi är många som ser fram emot att få lägga upp fötterna i solstolen, läsa den där boken man inte haft tid till, bada, ta en tupplur, tända grillen, äta gott, leka med barnbarn, ta tag i byggprojekt, resa och se nya platser – för att fylla på energi, men även att få nyttja vår rättighet till ledighet. Det är bara att kolla på FB 😊!

Att ta sommarledigt förlöjligades av ett borgerligt ungdomsförbund här i Kävlinge kommun i ett FB-inlägg. Lite påhittigt tyckte jag det var först, ni vet, ungdomen har det fortfarande, men efter att jag hört kommentaren ovan fick jag en stark känsla av obehag. Vad menades egentligen? Missunnar de alla som sett fram emot under ett helt år att få göra det man har längtat så efter?! För inte vill de väl ändra i lagen?

Vi kan börja med att ha semester är ingen självklarhet. För det första så kräver det en anställning. För det andra att det finns ett avtal – vilket definitivt inte har varit en självklarhet. Kampen för rätten till vila och semester kan ses i de demonstrationer, strejker och förhandlingar som under en lång tid tillbaka kan återfinnas i den svenska historien. I 1 maj demonstrationen 1890 var för första gången parollen ”8 timmars arbete, 8 timmars frihet, 8 timmar” vila med. Först 1938 fick Sverige en semesterlag med rätt till två veckors semester. 1951 förlängdes det till tre veckor, 1963 till fyra veckor, och idag har vi lagstadgat 25 dagars semester. Allt infört med starkt motstånd från borgarna. Lyx kanske några tycker, del av ett välfärdssamhälle där människans värde respekteras tycker andra.

Utöver rätten till ledighet, så är det aspekten av att få ett sommarjobb som kan leda till en anställning som är minst lika viktig! Jag önskar alla rätten till ledighet, vilket innebär implicit även en anställning – där någon annan kan få sommarjobba så att du kan vara ledig – kanske till och med ta ett dopp?! De som är politiskt aktiva vet att politiken aldrig tar ledigt 😊 däremot behöver personalen inom förvaltning och verksamheter ett välförtjänt uppehåll från oss politiker!

Detta uppehåll för ordinarie personal under sommartid, ger även en möjlighet för ungdomar att få sina första anställningar. Den möjligheten borde vara av intresse för ett ungdomsförbund oavsett partifärg – både för sin egen del men även för de medlemmar man representerar.

Avslutar med en önskan om många och långa simturer – ta tillfället i akt i hav, sjö, å och simhallar – vi har dem kvar ett tag till! Plocka upp efter er, ta hand om varandra och öva er simkunnighet så att vi sänker statistiken med tillbud i sommar. Även Sjöräddningen och badvakter kan få ha lite mindre att göra!

Vi i (S) fortsätter argumentera vikten av tillgång till simhallar i Kävlinge kommun – fast det kanske är från skuggan av ett parasoll 😊!

https://www.svd.se/elever-godkanns-som-simkunniga–kan-inte-simma/om/sverige

https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/f%C3%A5-koll-p%C3%A5-vad-som-g%C3%A4ller-inf%C3%B6r-sommarjobbet-3922402

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s