Tur på landet …


Ska vi åka å fika 😃?!Det låter väl trevligt – om inte målet för fikan varit 130 mil bort 😳

Efter att ha sovit på saken så övervägde det trevliga med tanken på en roadtrip och en träff med vänner längden på avståndet.

Boendes i södra Skåne innebär att resten av Sverige är norrut – typ oavsett var man kör – dock är det en bit innan det blir Norrland.

”Våfflor till kaffet – vi är i Norrland 😃!”

Det är ett konstaterande som görs under resan norrut med bil. Vi börjar närma oss vårt resmål som är för oss långt hemifrån. Man kan även märka att vi definitivt inte är kvar i södra Sverige genom de varningsskyltar vi ser för älg, scooter och skidåkare och då menas viltövergång, scooterled över vägen samt skidspår över vägen 😳 (ok det är sommar men ändå).

”Drive in! De har Sibylla drive in!” – kommer det från baksätet i bilen. Yngsta sonen är superimpad. ”Det har vi inte hemma!” Och vi får givetvis bli imponerade av vad vi vill! Det jag själv uppskattar med att fara norrut – utöver den sociala biten – är solen, färgerna, sjöarna, tystnaden, träden men mest av allt höjden till himlen. Det är helt underbart!

Sverige visar sig från sin allra bästa sida under resan. Väl framme får vi plocka blåbär och skogsbär, klappa katten, bada i sjön, köra fyrhjuling, fika (så klart), få guidning av trakten, insupa luft, skog och landsbygd, och ”surra”. Det sista är nog som grädde på moset, det är då man pratar och berättar vad som hänt sen sist, skvaller och historier men även mer djupa funderingar byts.

Med 100% norrländska gener – dock uppväxt i Malmö – blir jag känslomässigt engagerad i landsortsfrågor, och då kanske inte alltid på saklig grund. Men många saker som vi pratar om har vi gemensamt i hela Sverige exempelvis bostadsbrist för ungdomar, vår infrastruktur, vården, vädret och utbildnings- och arbetsmöjligheter. Och det har varit flera gånger som jag efter en vistelse norrut funderat på att faktiskt flytta dit, för det är så himla trevligt där, men jag är och har bara varit där när alla är lediga (lov/semester) och inte varit på plats året runt och fått se hur det verkligen är. 

Jag tror nämligen att jag hade haft svårt att få ihop vardagen bara med tanke på hur vädret med den mängd snö som kommer måste hanteras. Jag menar, ofta under vintern i Skåne väntar vi lite bara så har snön smält. Den logistik som behövs för att barn och en själv ska till skola och arbete, träning eller annat kräver en väl utvecklad projektledarkompetens inklusive en stor portion tålamod när vädrets makter släpper en meter snö på en dag. Utöver det blir jag beklämd när jag hör hur långt det kan vara till vårdcentral, KK och akuten – du måste verkligen kunna improvisera och vara flexibel för att det ska fungera. Frågan som gnager fortfarande är om vi måste ha det så här i Sverige – nu finns det även kurser i hur man föder barn i bilen … och varför är det så att det alltid är kvinnorna som får det jobbigast?! Borde vi inte ha en politik som bejakar boende på landsbygden? Då får vi nog arbeta lite hårdare på det – känner att jag får stå lite till svars för vad politiken har tagit för beslut, men det gör jag gärna – det här handlar om mina vänner som undrar. Tyvärr har jag inte bra svar alltid – det gör att jag känner att nu är ledigheten slut. Nu får vi ta tag i arbetet igen med att göra det bättre för våra invånare, både lokalt men även nationellt. Känner mig taggad inför morgondagens Familjedag i Folkets park, Kvinnoklubbens 110-års firande och kyrkovalet och allt annat som vi ska göra i höst 😃

”Hur var det nu då?!” – frågar jag på vägen hem. ”Fett nice!” Värdering gjord och levererad från baksätet. Skönt att höra att de yngre i familjen också uppskattar vårt avlånga land. Då fortsätter vi arbetet med att det ska få vara det också i framtiden 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s