Tänk om

IMG_0342

Vad tar man med sig från ett verksamhetsbesök? Beror så klart på vem du är och var du varit, i detta fall kommunpolitiker som får en möjlighet till en inblick i kommunens äldreomsorg – och det är jag det som fick den möjligheten idag.

Det jag fortfarande är förundrad över så här några timmar efteråt är hur personalen får ihop dagarna. Låt mig försöka förklara. Jag ser planeringen för dagen och för veckan, dess bemanning och hur det ska förhålla sig till vårdtagarna och deras behov. Sen går vi ut i verkligheten, där händelser av både mindre och större betydelse kräver konstant uppdatering av planeringen. Det är här någonstans jag känner mig lite ”lost”, och börjar fundera på hur allt ska hinnas med, utan att tappa bort någon eller något. Jag – med min bristande erfarenhet och okunskap inom området – kan inte för mitt liv förstå hur personalen får det att gå ihop?! För vid givna hållpunkter så stämmer allt! Känns lite som magi, men jag ser ju också hur det handlar om ett arbetsteam som ställer upp för varandra, de har rutin och erfarenhet som grund, de arbetar metodiskt, rationellt och säkert genom olika arbetssituationer. Vårdtagaren är alltid i fokus.

Vid en oplanerad händelse blev en vårdtagare lite olycklig. Tänk om det bemötande som personalen då visade hade funnits inom fler områden!

”Vi reder det här tillsammans!”
”Du tar där och jag tar här!”
”Titta, det gick ju jättebra! Vad du kan!”

”Tack – vad ni är snälla som hjälper mig!”

”Tack själv – vi löste det ju tillsammans!”

Jag är tacksam för att jag fick denna inblick. Givetvis ser jag att lunchen ibland får vänta för personalen, den planerade utevistelsen med en vårdtagare blev en kortare runda i solen, tidspressen som ändå finns där och rekryteringsproblematiken – men jag ser även lusten till att göra bra ifrån sig och att hela tiden komma med förslag på förbättringar och lösningar!

Stort tack till Johannes Bragazzi och Veronica Persson – och deras arbetskamrater – mina guider för dagen inom Billingshälls verksamhet i Kävlinge🌹!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s