Respekt

IMG_0354

Det finns inget annat jag kan komma på att ta med mig från dagens verksamhetsbesök!

Djupt imponerad lämnar jag skolköket på en av kommunens grundskolor. Där lagas det mat till både egna skolan men även till omkringliggande skolor. Det handlar om att leverera i tid, men framför allt rätt mat – och rätt mat till rätt barn.

På morgonen var det möte om specialkost. När jag blev inbjuden att sitta med hann jag börja fundera på vad specialkost egentligen är och varför ett extra möte om det? Det borde vara något som inte är något nytt för denna arbetsgrupp. Jag menar, hur svårt kan det vara att laga mat utifrån någons allergi om du är kunnig inom det området?

Men detta var på en helt annan nivå. Det handlade om vad man gör om en elev skulle hamna i en livshotande situation på grund av sin allergi. Så proffsigt mottaget! Jag insåg snabbt att detta arbetslaget vet vad det handlar om, både i hanteringen av ingredienser och tillagning men även vad konsekvensen kan bli om något skulle gå fel. Det var mer en avstämning och uppdatering av insatser utifrån en specifik elevs individuella behov. Och en (1) elev kan man väl hålla reda på!

Men det handlar ju inte bara om en elev, och en sorts allergi eller annat behov av specialkost. Det finns avsatt personal, uppläggningsytor, köksdel och utrustning samt redskap för att klara detta idag. Utöver den mer praktiska biten ska även eleverna känna sig lika välkomna till matsalen som alla andra. Den logistik och kunskap som krävs för detta är imponerande.

Här känner jag att jag måste dra mitt strå till stacken. Det handlar om hur vi som kommun kan rekrytera och behålla personal inom våra verksamheter så att grannkommunerna inte ses som mer attraktiva. Men, faktiskt, här måste till ett samarbete tror jag med just våra grannkommuner för att begränsa den kompetensflykt som vi ser! Jag vill att vår kommun ska vara bäst så klart, men det vet jag andra politiker säger om sina kommuner också. Lite konkurrens skadar inte, men idag står vi inför ett annat problem och det är bristen på personal inom vissa yrken, exempelvis kockar som alla kommuner efterfrågar. Och ska vi klara av de krav och behov som finns när det gäller exempelvis specialkosten så behöver vi göra något mer effektfullt.

Då blev det extra bra när en av kockarna från skolan var med i fotograferingen till den satsning som Kävlinge kommun gör som attraktiv arbetsgivare – givetvis för att visa vår verksamhet, men även att vara en förebild för nästkommande generation 😃!

Stort tack till Katharina Josefsson, enhetschef inom Måltidsservice i Kävlinge, som med Skönadalsskolans arbetslag i köket, gav mig tid och insikt i vad som händer bakom väggen i skolans restaurang!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s