Synd och skam

När myggbetten, skärsåren från sommarens trädgårdsarbete och skrubbsåren åsamkade av badbryggan börjar läka och försvinna infinner sig känslan av att det är synd att sommaren är över, men skam den som ger sig – man kan ha sommarkläder i två lager och fortfarande fika ute i solen mellan skurarna!

Synd och skam ska vara temat för årets Arkivens dag den 11 november. Om synen på moral och omoral, om skampålar och skämskuddar, om de som varit moralens väktare och de som brutit mot normerna, om fakta och fake news, och kanske om ett och annat klippt kvitto (www.arkivensdag.nu).

Att politiker, men även andra makthavare, har bidragit till att fylla på just synden och skammen kan vi nog hitta en hel del om i arkivens gömmor. Kan ju bara hoppas att det i så fall är gamla och preskriberade nyheter som uppdagas i Kävlinges arkiv …

Synd och skam som begrepp förknippas med sexhandel och fallna kvinnor och utomäktenskapliga barn genom vår historia. Vi har även de sju dödssynderna att begrunda. Att framträdande och starka kvinnor har funnits ser vi nu när historier om kvinnor med pengar, ägare av fastigheter och med stora personalansvar börjar berättas – samtidigt som omoral men även skam har varit en del av deras liv. Men det är riktigt synd att inte fler kvinnor finns med i våra historier om Sveriges utveckling, för det är fortfarande skamligt att prata om vissa kvinnofrågor och kvinnoöden. Det finns många kvinnor som verkligen inte har haft det lätt – eller har – och det borde vi prata mer om! Ofta och mycket – för att komma ifrån just skammen och synden.

Det vore även synd och skam om vi inte kunde vidga på konceptet. Tycker det är synd att järnvägen till Barsebäcksbadet från Sjöbo inte finns kvar, det hade varit en intressant feature i vår kommun! En skam är det även att vår tågtrafik och järnväg håller den standard den håller idag. Det får bli min vinkling på det – allt för att ta fokus från politikens roll i det hela 😉.

Min nyfikenhet för Arkivens dag är väckt i alla fall 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s