HÅLL KÄFTEN (ren)

IMG_0362

”Har du borstat tänderna?”
”Ja!”
”Idag?” Frågan hänger kvar i luften – barnet vänder på klacken och springer in i badrummet, är tillbaka två minuter senare och ler glatt och säger – ”Nu har jag!”

Detta tjat om tandborstning har väl förföljt många genom vår barnuppfostran, men i fall tänderna inte fungerar så är livet en pina. Tyvärr är det så att det har dock blivit en klassfråga om man har råd att gå till tandläkaren eller ej. Familjer får ställa ett besök hos tandläkaren mot ett par nya gympa-skor. Fler och fler far- och morföräldrar betalar för barnbarnens tandvård – ska det verkligen vara så i välfärdens Sverige?Ingen ska behöva avstå från tandläkarbesök för att man inte har råd. Men det går bra för Sverige nu, och vi socialdemokrater vill att framgångarna ska komma alla till del.

En reform ur den föreslagna budget som presenterades under veckan av vår finansminister Magdalena Andersson är att fler ska ha råd att gå till tandläkaren! Redan under 2016 förlängdes den fria tandvården för barn till 21 års ålder. Nu föreslår den socialdemokratiskt ledda regeringen en investering så att vi tar ytterligare ett steg mot en mer jämlik tandhälsa och stärker den svenska modellen.

För gruppen som är mellan 22 och 29 år och för dem som är 65 år eller äldre blir det årliga bidraget, från den 15 april 2018, 600 kronor. För gruppen som är mellan 30 och 64 år blir bidraget 300 kronor per år. Det ska användas till att subventionera tandvårdsbesök, för vi vet att regelbundna undersökningar är avgörande för en god tandhälsa. Praktiskt kommer det allmänna tandvårdsbidraget att fungera på samma sätt som tidigare, då bidraget vanligtvis dras av automatiskt vid betalning vid tandvårdsbesök.

Och nej, denna tandreform betyder inte att man får äta hur mycket godis som helst så tjatet om tandborstning fortsätter – pust 😊!

Om du vill läsa mer:
http://www.regeringen.se/4a65cf/contentassets/79f6d27416794f0bb146c792e02b65fc/utgiftsomrade-9-halsovard-sjukvard-och-social-omsorg-.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s