Till havs

895a42d7-a596-4cec-8e75-d468ce579d7e
Efter flera dagar med blåst och kraftigt regn så är vi skeptiska till en dag på havet med Sjöräddningssällskapet. Vi är KS presidium samt några tjänstemän ifrån Kävlinge kommun, och vi ska utgå från Barsebäckshamn en måndag förmiddag i september.

Havet är nästan helt lugnt och solen försöker titta fram genom tunna moln när dagen är kommen – lite förvånade, men lättade blir vi nog alla.

Vi får information om Sjöräddningssällskapet RS Barsebäckshamn och deras historia och uppdrag av stationsansvarige Fredrik Winbladh och Göran Garmer. Vi går igenom säkerhet och får flytvästar eller full sjöräddningsutrustning beroende på vilken av de två båtarna (Rescue Sten Clas eller Rescue Sparbanksstiftelsen Öresund) vi ska åka med.

7219eddf-1e22-4a25-96f4-30ea9a768cbf

Vi får en guidad tur genom kommunens fem hamnar:
Barsebäcks hamn
Lödde kar
Vikhög
Barsebäcksverket
Stenbocksvallar!

Här finns en lång tradition i Kävlinge kommun med att använda vattenleder för att idka handel i området. Större fartyg fick ankra en bit ut för omlastning för vidare transport av varor i mindre båtar för att komma längre upp i Kävlinge ån.

För oss som inte ser kommunen från sjösidan så var det väldigt intressant. Vi fick även en förståelse för hur lätt man kan göra en felbedömning eller avläsa en situation fel.

Vid återkomsten i hamnen så avslutades turen med ett dopp i hamnen för några 😃!

65c74299-3e28-4345-8ab9-c64b057d6c5e

Att ta en tur på havet när solen skiner och havet ligger spegelblankt är en fantastisk upplevelse, men under sådana förhållanden är det oftast inte som Sjöräddningssällskapet får göra sina utryckningar!

Sjöräddningssällskapet startades för över 100 år sedan av eldsjälar, och är en ideell förening som räddar liv på sjön. Anledningen till bildandet av sällskapet var att i början av 1900-talet användes svensk sjöräddning som ett internationellt skräckexempel. Svåra stormar krävde många människoliv och något behöves göras.

Idag är övertron på sin egen förmåga ofta anledningen till att en insats från sällskapet behövs. Alla räddningsbåtar har frivillig besättning som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om. Hela verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och donationer, och som sagt – alla dagar är inte som den vi fick uppleva!

http://www.sjoraddning.se

b39cd7f9-505c-4534-9fb6-d978fd259d6c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s